Mandlig terapeut

Hvorfor foretrækker nogle mænd en mandlig parterapeut?

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Email

Parforhold er komplekse relationer, der kræver vedligeholdelse, ærlighed og mod. For mange mænd er det stadig en udfordring at sætte ord på følelser – især når det kommer til at tale åbent om konflikter, sårbarhed og behov i relationen. Men det gør ikke behovet for støtte mindre – tværtimod.

I de seneste år er flere og flere mænd begyndt at søge hjælp i form af parterapi. Og ifølge den danske parterapi-platform Lovecast, vælger mange interessant nok bevidst en mandlig parterapeut. Men hvorfor? Hvad er det, der gør, at nogle mænd føler sig mere trygge med en terapeut af samme køn? Det handler om identifikation, sprog, dynamik – og måske også om en mere nuanceret forståelse af mandens psykologi.

Mænd og følelser – en langsom åbenbaring

Historisk set er mange mænd vokset op med idealet om at være stærk, rationel og handlekraftig. Følelser som sårbarhed, skam og tristhed har i mange sammenhænge været betragtet som “feminine” eller svaghedstegn. Det skaber ofte en indre konflikt, når mænd står i et forhold, hvor deres partner efterlyser mere følelsesmæssig tilstedeværelse og åbenhed.

Mænd føler ofte, at de skal “løse” problemer hurtigt og konkret – hvorimod deres partner måske i højere grad ønsker empati, spejling og forståelse. Her opstår en klassisk kommunikationskløft.

Hvorfor nogle mænd foretrækker en mandlig parterapeut

  1. Genkendelse og spejling Mange mænd føler sig spejlet på en mere direkte måde, når terapeuten er mand. Der kan være en oplevelse af, at den mandlige terapeut bedre forstår, hvordan det er at navigere i en mands rolle – med alt hvad det indebærer af forventninger, ansvar og følelsesmæssig undertrykkelse.
  2. Sproglig tryghed Nogle mænd finder det lettere at udtrykke sig uden at føle sig analyseret eller “forkertgjort”. En mandlig terapeut kan bruge et sprog og en tilgang, som føles mindre dømmende og mere ligetil.
  3. Mindre frygt for skæv magtbalance I parterapi oplever nogle mænd, at dynamikken mellem to kvinder (kvindelig terapeut og kvindelig partner) kan føles skæv. Med en mandlig terapeut føler de sig mere “lige repræsenteret”, hvilket skaber større åbenhed.
  4. Mand til mand-samtaler om maskulinitet En mandlig terapeut kan også åbne for samtaler om, hvad det vil sige at være mand i dag – mellem klassiske idealer og moderne forventninger. Det kan være befriende og identitetsskabende.

Parforhold er ikke en kamp – det er et fælles projekt

Det er vigtigt at slå fast, at parterapi ikke handler om at finde en vinder og en taber. Det handler om at blive bedre til at forstå hinanden og finde en fælles vej frem. For mange mænd bliver terapien et rum, hvor de endelig får mulighed for at forstå deres egne reaktioner, mønstre og behov – uden at skulle forklare eller forsvare sig selv hele tiden.

Et opgør med den tavse mand

Der er en voksende forståelse for, at mænd ikke nødvendigvis har færre følelser – de har bare ofte færre ord for dem. Og det er præcis her, terapi kan gøre en forskel. At sidde i et rum med en terapeut – måske endda en mand – som sætter ord på det, du ikke vidste, du følte, kan være både provokerende og forløsende.

Det kræver mod – men det betaler sig

At søge parterapi er ikke et tegn på svaghed. Det er et tegn på styrke. Det viser, at du tager ansvar for dig selv, din partner og jeres relation. Og at vælge en terapeut, du føler dig tryg med – uanset køn – er en vigtig del af processen.

For mange mænd er det første skridt blot at anerkende, at der er noget at arbejde med. Resten kan vokse derfra.